Yaşam

Tip 2 diyabetin nedeni hakkında yeni araştırma

ABD’deki Tufts Üniversitesi’ndeki bilim insanları, 1990’dan 2018’e kadar 184 ülkenin verilerini kullanarak Tip 2 diyabetin nedeninin yetersiz beslenme olduğunu açıkladı.

Sözcü’nün haberine göre, tam tahıllı gıdaları az tüketenlerde ve yoğun işlenmiş et, pirinç ve buğday tüketenlerde bu hastalığa yakalanma riskinin daha yüksek olduğu belirtildi.

Çok fazla meyve suyu içenlerin veya sebze, kuruyemiş, çekirdek gibi besinleri tüketmeyenlerin sağlık durumunun da risk altında olduğu belirtildi.

Çalışmada Tip-2 diyabetin bireyler, aileler ve sağlık sistemleri üzerinde büyük bir baskı oluşturduğuna dikkat çekildi.

Araştırmaya katılan bir bilim adamı olan Dariush Mozaffarian, “Kötü karbonhidrat yemek, dünya çapında Tip-2 diyabette artışa neden oluyor” dedi. Bilim adamları ayrıca, işlenmiş et, patates ve kırmızı et tüketiminin yüksek olduğu Orta ve Doğu Avrupa ile Orta Asya’da tip-2 diyabet oranlarının çok daha yüksek olduğuna dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu